Η Δημιουργική Γραφή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εκφραστούν τα παιδιά και να καλλιεργήσουν την γλωσσική τους ικανότητα. Η γραφή είναι από τις σημαντικότερες δεξιότητες που μπορούν να αποκτήσουν. Τα παιδιά, γράφοντας ιστορίες, μπορούν να διερευνήσουν τις λειτουργίες της γραφής, να διεγείρουν τη φαντασία και τη σκέψη τους, να διασκεδάσουν, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

Τα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής γίνονται σε τμήματα, απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 8-13 ετών και στόχο έχουν να δώσουν κίνητρα και ερεθίσματα στα παιδιά, να τα βοηθήσουν να αγαπήσουν τη γραφή και να απελευθερώσουν τη σκέψη τους, με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

image

Στα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής οι μαθητές:

Καλλιεργούν την σωστή χρήση της γλώσσας και της έκφρασης μέσα από μια ελεύθερη και δημιουργική διαδικασία
Έρχονται σε επαφή με σπουδαία κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας, με μεγάλους Έλληνες & ξένους λογοτέχνες
Ενεργοποιούν τις γνώσεις τους στη γραμματική και το συντακτικό
Μέσα από παιχνίδια λέξεων μαθαίνουν να χτίζουν τον λόγο και την έκφρασή τους
Γράφουν τις δικές τους ιστορίες, τα δικά τους ποιήματα, το δικό τους θεατρικό έργο…
Συνδυάζοντας τη γραφή και τη λογοτεχνία με άλλες τέχνες (μουσική, θέατρο, ζωγραφική), αναπτύσσουν την δημιουργική φαντασία τους

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για την είσοδο της δημιουργικής γραφής στην εκπαιδευτική πραγματικότητα. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Πολλές τεχνικές της δημιουργικής γραφής εφαρμόζονται πλέον στη διδασκαλία. Αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η αξία αυτής της ενασχόλησης. Η δημιουργική γραφή είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, αλλά παράλληλα και μια πολύ ευχάριστη διαδικασία, η οποία τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στον κόσμο των παιδιών. Είναι ίσως ο ωραιότερος κι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για ν’ αγαπήσουν τα παιδιά τη γραφή και τον κόσμο της λογοτεχνίας. Γι’ αυτό και αξιοποιείται στην εκπαίδευση.

Τι προφέρει η Δημιουργική Γραφή στα παιδιά;

Η Δημιουργική Γραφή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ειδικά στις μέρες μας, που η γλώσσα έχει φτωχύνει τόσο πολύ, λόγω του διαδικτύου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αδυναμία έκφρασης των σκέψεων και σημαντική δυσκολία στον γραπτό λόγο.

 • Η δημιουργική γραφή βοηθάει τα παιδιά να ξεπεράσουν προβλήματα που ίσως έχουν στην παραγωγή γραπτού λόγου

 • Συμβάλλει στη γλωσσική τους καλλιέργεια.

 • Τα φέρνει σε επαφή με το βιβλίο και την ανάγνωση.

 • Τους δίνει κίνητρο να ανακαλύψουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

 • Μέσω της Δημιουργικής γραφής τα παιδιά γνωρίζουν τη λογοτεχνία, τα παραμύθια, τις παραδόσεις.

 • Αποκτούν κριτική σκέψη.

 • Ενεργοποιείται η φαντασία και η δημιουργικότητά τους.

 • Αποκτούν μια γενικότερη παιδεία, αφού έρχονται σε επαφή όχι μόνο με τη λογοτεχνία, αλλά και με άλλες τέχνες (ζωγραφική, μουσική κ.α.)

 • Θα λέγατε πως η Δημιουργική Γραφή ωφελεί και την ψυχολογία των παιδιών;

Φυσικά, διότι καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη. Βοηθάει το παιδί να εκφράσει μέσα από τον γραπτό λόγο όλα όσα αισθάνεται και σκέφτεται, όλα όσα βιώνει, όσα φοβάται ή ελπίζει.

Πώς εφαρμόζεται στην πράξη η Δημιουργική Γραφή; Δώστε μας ορισμένα παραδείγματα.

 • Γράφουμε με αφορμή ένα κείμενο ή μία εικόνα.

 • Συνδέουμε ένα κείμενο/ποίημα με έργα ζωγραφικής ή μουσικής.

 • Δίνονται τεχνικές με βάση τις οποίες τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν σύντομες αφηγήσεις.

 • Παρουσιάζονται τα κύρια «υλικά» της ποίησης.

 • Μαθαίνουμε την ομοιοκαταληξία.

 • Εξασκούμε τη γραμματική και την ορθογραφία.

 • Δημιουργούμε ιστορίες και ποιήματα.

 • Ερχόμαστε σε επαφή με μεγάλους Έλληνες και ξένους συγγραφείς/ποιητές…

…και πολλά άλλα…

Πόσο σημαντικό είναι το να μάθει ένα παιδί να γράφει σωστά από μικρή ηλικία;

Πάρα πολύ! Για την ακρίβεια δεν είναι απλά σημαντικό. Είναι «καθοριστικό» για την μαθησιακή του εξέλιξη. Διότι η έκφραση δεν μαθαίνεται ξαφνικά. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να καλλιεργηθεί. Χρειάζονται, επίσης, ερεθίσματα και μία «κατεύθυνση», προκειμένου να ασκηθεί κανείς στην τέχνη της γραφής.

Μαθαίνεται, όμως, η τέχνη της γραφής ή είναι έμφυτο ταλέντο;

Πολλοί πιστεύουν ότι η γραφή είναι αποτέλεσμα πηγαίου ταλέντου κι επομένως δεν μαθαίνεται. Όμως η γραφή είναι κι αυτή μία μορφή τέχνης (όπως η ζωγραφική, το θέατρο κ.λ.π.), της οποίας οι τεχνικές μαθαίνονται και εξελίσσονται.

Ο ρόλος της Δημιουργικής Γραφής είναι να φτιάξει μικρούς «συγγραφείς»;

Όχι απαραίτητα. Ο ρόλος της είναι να διδάξει κάποιες βασικές αρχές, ώστε να εκφράζονται τα παιδιά με σωστό και όμορφο τρόπο. Ρόλος της, επίσης, είναι να τους «ανοίξει» μια πόρτα, η οποία θα «ανοίξει» ταυτόχρονα και το μυαλό τους (ειδικά σ’ αυτή την ευαίσθητη ηλικία που τα παιδιά ρουφάνε εμπειρίες και διαμορφώνουν προσωπικότητα). Το εάν στη συνέχεια κάποιο παιδί θα γίνει και συγγραφέας, αυτό είναι κάτι άλλο. Πάντως, είτε γίνει είτε δεν γίνει ένα παιδί συγγραφέας, το κέρδος από τη Δημιουργική Γραφή είναι μεγάλο, έτσι κι αλλιώς…. Διότι η σωστή χρήση της γλώσσας έχει τόσες εφαρμογές σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής: στη δημιουργία, στο επάγγελμα, στην κοινωνική ζωή, στην προσωπική ζωή… Το να ξέρεις να μιλάς και να γράφεις σωστά, σε βοηθά να «σταθείς» καλύτερα όπου κι αν βρεθείς.

Σε ποια παιδιά απευθύνεται η Δημιουργική Γραφή;

Η δημιουργική γραφή απευθύνεται σε όλα τα παιδιά. Σ’ αυτά που έχουν μια κλίση στο γράψιμο, σ’ αυτά που το αντιμετωπίζουν με δισταγμό, αλλά και σε όσα θέλουν να συμμετάσχουν σε μια δημιουργική μαθησιακή δραστηριότητα.

Τι θα λέγατε πως είναι τελικά η Δημιουργική Γραφή για ένα παιδί;

Η δημιουργική γραφή είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων, που βοηθούν ένα παιδί να μάθει πώς να γράφει σωστά. Το ωφελούν τόσο στη γλωσσική του καλλιέργεια όσο και στην ψυχολογία του.

Γιατί να προτρέψει ένας γονιός το παιδί του να ασχοληθεί με τη Δημιουργική Γραφή;

 • Για να μάθει να γράφει καλά.

 • Για να αποκτήσει γενικές γνώσεις.

 • Για να εξασκήσει τη φαντασία του.

 • Για τη διασκέδαση.